SYYSHOMMIA

Kenen mielestä syksy on paras vuodenaika?

Minä tykkään. Sellainen pieni tihkusade on paras lenkkeilykeli. Kuiva iho saa kosteutta. Olen syntynyt syksyllä, syksyn lapsi. Siitäkö johtuu tämä syksyn kaipaus. Jo eilen illalla hämärsi ihanasti. Syksyllä voi sytyttää kotiin kynttilöitä ja ulos valoja.

Kauneinta on ruska ja kuulas syyspäivä lokakuussa. Niin, että yö on ollut pakkasella ja päivä on aurinkoinen. Aurinko paistaa muutaman tunnin ennen katoamistaan taivaanrannan taakse. Puiden lehdet loistavat keltaisen ja punaisen eri sävyissä. Rapisevia lehtiä kengän alla.

Minulle yksi tärkeimmistä asioista syksyisin on päästä metsään. Kaipaan hiljaisuutta, jossa omat ajatukset saavat rauhassa jäsentyä kiireisen arjen jälkeen. Tärkeintä on se oma aika, että on poissa ja yksin. Tunninkin samoilu riittää lataamaan patterit tulevaa viikkoa varten.

Yleensä otan mukaani sienikorin ja saan saaliiksi muutaman keltavahveron, suppilovahveroita löytyykin enemmän.  Sienistä tehdään piirakkaa tai paistetaan leivän päälle. Jos olen löytänyt sieniä oikein paljon, laitan niitä pakastimeen. Satunnaisesti niitä sieltä sitten käytetään. Hyvä piirakka syntyy kätevästi kaupan valmiista piirakkapohjasta ja täytteeksi sieniä, sipulia, jauhelihaa. Jos ei halua lihaa voi sen korvata riisillä. Hieman kermaa, ruokakermaa tms. suolalla ja mustapippurilla maustettuna. Päälle juustoraastetta. Nams! Mahtava sunnuntain iltapala on valmis.

Myöhemmin, kun maa on jo hieman routainen, kerään mustikanvarpuja.  Joskus otan mukaan havuja tai sammalta. Teen niistä kransseja, joita sitten pari ystävääni haluaa koristamaan ulko-ovensa. Onneksi sukulaisilla on metsää, josta voi käydä hakemassa materiaalit. Muutama vuosi sitten tein koko syksyn aina vapaa-aikanani kransseja. Nykyisin suurin innostus on laantunut, mutta vieläkin tulee tarve tehdä käsillä. .

Yksi meidän perheen syksyn säännöllisistä hommista on vaatehuoneen siivoaminen. Siihen kuuluu talvi- ja kesävaatteiden vaihto ja tarkistus. Syksyllä hellevaatteet pestään ja pakataan pois ihanien neuleiden tieltä. Koska teen yleensä kaikki hommat vasta vähän jälkijunassa, niitä lämpimiä neuleita on jo parina päivänä ehtinyt kaivata. Miten ihana onkaan heittää päälleen villainen neuletakki! Tai kotona pukea lämmin pyjama päälle ja käpertyä sohvan nurkkaan katsomaan telkkaria muun perheen kanssa.

Syksyyn kuuluu teen juonti ja villasukat, suosikkisarjat tv:stä ja kirjat. Syysiltojen pimetessä kotoilu lisääntyy, pimeällä ollaan sisällä. Sytytetään takkaan tuli ja seurustellaan perheen kanssa. Toivottavasti tekin kotoilette ja olette lähellä rakkaitanne.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.