Vinkit ja ohjeet

Rintaliivien sovittaminen

Rintaliivin tehtävä on ennen kaikkea tukea rintoja. Valitse itsellesi aina hyvin istuvat rintaliivit. Vääränkokoiset rintaliivit kuormittavat selkää ja niskaa. Rintaliivin oikean koon määrittely lähtee rinnan alta otetusta ympärysmitasta. Sen jälkeen mitataan rinnanympärys rinnan korkeudelta. Näiden kahden mitan välinen ero kertoo rintaliivien kuppikoon. Aina kannattaa muistaa, että tuo koko on suuntaa-antava ja eri malliset liivit istuvat eri vartaloille eri tavoin. Kun olet pukenut rintaliivit päällesi, tarkista, että liivien alareuna kulkee tasaisesti samalla korkeudella sekä edessä että selän puolella. Tarkista myös ettei selkäpuolelle tule ylimääräisiä poimuja liivien reuna-alueille. Edestä katsottuna rintaliivien kuppien tulee istua kauniisti rinnalla. Tässä vaiheessa korostuu kuppien malli. Useimmiten isommat ja raskaammat rinnat tarvitsevat kupin, joka tulee sekä alapuolelta että sivuilta. Rinta ei saa tulla kupista yli. Jotkut mallit nostavat ja kohottavat rintoja enemmän, mutta myös näissä malleissa rinta lepää kauniisti rintaliivien tukemana.

Rinnat muuttuvat ajan myötä; toiset laihtuvat, toiset lihovat, raskaus muuttaa rintoja, sairaudet aiheuttavat muutoksia kehossa.  Kaikki nämä asiat vaativat rintojen koon tarkistamista aika ajoin. Myös eri valmistajien kokotaulukot saattavat olla erilaisia. Erilaiset rintaliivit tukevat eri kohdasta rintaa ja siksi rintaliivejä onkin monia eri malleja. Pienirintaiset käyttävät erinäköisiä rintaliivejä kuin isorintaiset. Myös eri tilanteet vaativat erilaiset rintaliivit. Juhlaan valitaan pitsisiä ja kevyitä alusasuja, arkeen tukevampia ja helppohoitoisia, neutraaleja rintaliivejä.

Tärkeintä rintaliivien valinnassa on se, että hyvin istuvat liivit eivät tunnu. Näin lähes unohdat, että sinulla edes on rintaliivit päälläsi! Sen sijaan huonot liivit huomaat.

Näin tarkistat oikean kokosi

1. Mittaa ympärysmittasi aivan rintojen alta. Pidä mittanauha kireänä.

2. Mittaa ympärysmittasi rinnan päältä, eli siitä, mistä rintamuksesi on suurin. Mitta kannattaa ottaa rintaliivit päällä, muuten rinnat ehkä roikkuvat aavistuksen alempana ja litteämpänä kuin silloin, kun päälläsi on rintaliivit.

3. Muuta ensimmäinen mittaustuloksesi rintaliivien ympärysmitaksi. Käytännössä tasaat tuloksesi lähimpään 5:een, joten mitat 63 ja 67 cm välillä pyöristetään siis 65 cm, 68–72 cm väliset tulokset pyöristetään 70cm jne.

4. Laske molempien mittaamiesi tulosten erotus, eli rinnusmitta-ympärysmitta. Esimerkki: ympärysmitta 82 – rinnusmitta 99 = 17 cm.

5. Muunna erotus rintaliivien kuppikooksi seuraavan taulukon avulla:

13 cm = A-kuppi
15 cm = B-kuppi
17 cm = C-kuppi
19 cm = D-kuppi
21 cm = E-kuppi
24 cm = F-kuppi
26 cm = G-kuppi
30 cm = H-kuppi
32 cm = I-kuppi

6. Yhdistä nämä kaksi mittaa. Esimerkiksi: Jos ympärysmittasi on 82 cm ja rinnusmittasi on 99, on tuloksesi 80C, joten sinun tulee ostaa rintaliivit, jotka ovat kokoa 80C.

Rintaliivien hoito-ohjeet

Hoitamalla rintaliivejä oikein niiden käyttöaika pitenee. Jos olet löytänyt itselleni hyvin istuvat ja laadukkaat alusvaatteet, satsaa myös niiden hoitoon. Näin saat rahoillesi vastinetta.

Rintaliivejä pitäisi olla useammat, jotta voit vaihdella niitä parin päivän välein. Näin niiden materiaalikuidut pääsevät lepäämään ja liivit pysyvät kuosissaan pidempään.

Pese liivit aina käyttökertojen välillä; erilaiset kemikaalit (deodorantti ja hajuvesi) sekä hiki on hyvä pestä pois nopeasti käytön jälkeen. Käsinpesu on suositeltavin tapa pestä liivit. Käytä mietoa mielellään nestemäistä pesuainetta. Pesuvesi tulee olla haaleaa, 30-40 asteista. Liota pesuneste ensin veteen, jonka jälkeen jätä liivit hetkeksi pesuveteen likoamaan. Käy käsin varovasti hankaamalla liivit läpi. Huhtele liivit haalealla vedellä puristelemalla liivejä. Älä koskaan kierrä niitä kuivaksi.

Liivit voit pestä myös pesukoneessa, mutta laita liivit ehdottomasti pesupussiin hakaset suljettuina. Laita jokaiselle liiville oma pesupussi. Käytä nestemäistä pesuainetta, pese hienopesu- tai käsinpesuohjelmalla 30 asteessa. Liian korkea lämpötila voi vaurioittaa tekstiilien kuituja tai pitsejä. Vältä linkoamista.

Ennenkuin ripustat rintaliivit kuivumaan, kääri ne pyyheliinan sisään rullalle. Näin saat ylimääräisen veden pois ja liivit kuivuvat nopeammin. Liivit asetetaan kuivumaan joko tasaiselle alustalle tai rintaliivin kuppien keskeltä riippumaan. Tämä asento pitää liivit tasapainossa eivätkä ne veny.