PALELEEKO PAKKASELLA?

Vihdoin tuli talvi pitkän syksyn jälkeen. Talvi tuli toden teolla jo muutamassa päivässä. Lumi on ihanaa, se tuo valoa pimeimpään aikaan. Pakkanen nipistelee poskipäissä ja korkeapaine saa auringon näyttämään säteitään. Ihana talvi! Moni on jo kaivanut toppatakit ja pipot päälleen. Entäs alusasut?

Villa on ehdottomasti lämpimin materiaali.

Moni vierastaa villaa sen vuoksi, että pelkää sen kutittavan ihoa. Nykypäivän villaiset materiaalit on käsitelty mahdollisimman pehmeiksi eikä ne juurikaan ärsytä ihoa kuten entisaikaan. Ohuet villaiset tai villasekoitteiset alusasut on tarkoituksenmukaista pukea päälleen mahdollisimman lähelle ihoa. Jos iho kestää, puetaan villaiset alusasut alimmaiseksi kerrokseksi. Jos ihosi on herkkä, pue ensin jokin ohut hengittävä asu villan alle. Tämä säästää myös villaisen välikerroksen pesukertoja. Villaisen kerroksen päälle puetaan joko ulkoiluvaatteet tai jokin tekninen asu, joka hengittää ja antaa lämmön kiertää vaatteiden välissä. Näin pysyt lämpimänä kovallakin pakkasella.

Villaisen alusasun pesu on monelle vierasta tai moni arastelee villavaatteen hoitoa. Nykypäivän pesukoneista löytyy villalle tarkoitetut erityiset pesuohjelmat, jotka pesevät ja linkoavat arvokkaan villavaatteen hellävaraisesti. Huuhteluaineita ei juuri tarvita. Riippuu tietysti siitä, onko vaatteessa käytetty villan lisäksi jotakin muuta materiaalia. Tutustu villavaatteen pesuohjeisiin heti oston yhteydessä, ettei kotona tule yllätyksiä. Monessa villavaatteessa saattaa olla nimittäin vesipesu kielletty.  Näille vaatteille hoidoksi riittää usein pelkkä tuuletus. Yleisimmin villavaatteen pesuohjeissa on 30 asteen hienopesu ilman linkousta. Kuumempi pesuvesi saa villan kutistumaan ja näin arvokas vaate on käyttökelvoton. Oikealla hoidolla villavaate säilyy pitkään, kunhan muistat tuulettaa sitä usein ja säilyttää sitä paikassa, johon tuholaiset eivät pääse.

Ensimmäisten pakkaspäivien aikaan minua jännitti, miten pysyn lämpimänä putiikissani. Putiikkini siis  sijaitsee talossa, joka on useampia vuosikymmeniä vanha. Remontin yhteydessä nimittäin huomasimme, että joskus aikaisemmin seinille asennetut patterit eivät olleet toimivia. Siksi poistimme ne lähes kokonaan. Tällä hetkellä putiikkia lämmittää vain lämpöilmapumppu ja ulkoeteisessä oleva lämmitin. Onneksi takahuoneessa oli toimiva sähköpatteri. Ihmeen hyvin putiikki on pysynyt lämpimänä, olen suorastaan yllättynyt. Mietipä miltä tuntuisi tulla alusasumyymälään sovittelemaan rintaliivejä, kun ulkona on -20 ja sisällä mukavan viileä. Onneksi meillä on mukavan lämmin,  Tervetuloa! Meillä palvellaan pakkasellakin lämpimästi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.