Viime viikolla pääsin tutustumaan tavarantoimittajan tehtaille Saksassa ja Itävallassa. Anitan tehdas on perustettu 1886. Anita on edelleen perheyritys ja tällä hetkellä yritysjohdossa työskentelee neljäs sukupolvi. Nykyään tehdas työllistää 1600 työntekijää ympäri Eurooppaa sekä Aasiaa. Tuotteita myydään ympäri maailmaa. Siksi heillä on oma tehdas Aasian markkinoille, jossa kuluttajat ja markkinat ovat erilaisia kuin länsimaissa. Anita valmistaa rintaliivejä, urheiluliivejä, imetysliivejä, proteesiliivejä ja rintaproteeseja.
Matkan aikana perehdyimme pääasiassa proteesiliiveihin ja rintaproteeseihin. Osa matkalaisista oli yrittäjiä, jotka myyvät proteesiliivejä ja proteeseja. Osa matkalaisista oli terveydenhuollon ammattilaisia, jotka omalla paikkakunnallaan opastavat rintasyöpään sairastuneita henkilöitä. He ovat henkilöitä, jotka mittaavat asiakkailleen ensimmäiset rintaproteesit ja proteesirintaliivit. He opastavat uuteen elämänvaiheeseen ja varmasti kuulevat paljon erilaisia tarinoita ja tapaavat erilaisia ihmisiä kriisin keskellä. Suomessa sairastuu rintasyöpään noin 5000 ihmistä vuodessa. Onneksi meillä tehdään hyvää tutkimustyötä ja näin sairaus todetaan ajoissa ja mahdollisuudet selviytymiseen ovat korkeat. Kuitenkin monen henkilön kohdalla rinnan poisto on välttämätöntä. On mahtavaa, että rinnanpoiston ja hoitojen jälkeen henkilöillä on mahdollisuus elää lähes normaalia elämää.
Anitalla on ihan omat tilat Saksassa Bad Tölzissä proteesien valmistukseen. Itse tuotantolaitos oli mielestäni keskellä pientä kylää tavallisten saksalaisten omakotitalojen välissä. Tehtaassa tehtiin paljon tutkimustyötä ja se oli moderni ja automatisoitu hyvin pitkälle. Itse proteesitehtaassa ei omasta mielestäni ollut kovin montaa työntekijää. Pääasiassa mieleeni jäi, että liuos 1 ja liuos 2 yhdistettiin ja siitä tuli nestemäistä ainetta, joka kiinteytyi jäähtyessään hieman tahmeaksi aineeksi. Tarkoitus on, että rintaproteesi on saman tuntuinen kuin oma iho. Sen tulee kestää vettä, hikeä ja lämmönmuutoksia aivan kuten ihonkin. Lisäksi se ei saa painaa enempää kuin oma terve rintasi, ettei vartaloon tule fyysisiä oireita tai toispuoleisuutta. Proteeseja valmistetaan myös hieman erilaisia sen vuoksi, että eri kulttuureissa suositaan erimallisia rintoja. Myös esimerkiksi uimiseen on erilainen proteesi kuin normaaliin käyttöön. Proteesi tulisia vaihtaa noin 2-3 vuoden välein ja vaihdossa tulee huomioida vartalon sekä painon muutokset.
Rintaproteesit tarvitsevat erityiset rintaliivit. Niihin on sisäpuolelle ommeltu tasku, johon proteesi asetetaan. Rintaliivit myydään ihan samoin tavoin rinnan ja vartalon koon mukaan. Yleensä henkilöllä on vain toinen rinta poistettu ja proteesi ja liivit mitataan sen jäljellä olevan rinnan mukaan. Proteesiliivit on suunniteltu niin, että niiden muotoilu suojaa ja peittää rinnan alueen. Materiaalit pitää olla joustavia, jos vartalossa on satunnaisesti turvotusta. Onneksi nykyään saa jo hyvinkin kauniita proteesiliivejä, joissa on erilaisia värejä ja pitsejä. Harva asiakkaistani osaisi sanoa, mikä esillä olevista liiveistäni on proteesiliivi. Eikä heidän sitä välttämättä tarvitse tietääkään. Riittää, että sellaista tarvitsevalle löytyy eri vaihtoehtoja aivan kuten meille toistaiseksi terveitä rintoja kantaville.
Lokakuu on perinteisesti Roosa nauha-kuukausi. Erityinen Roosa nauha-päivä on 14.10. Tämän vuoden nauhan on suunnitellut Michael Monroe. Roosa nauha maksaa 3 euroa. Koko nauhan myyntihinta lahjoitetaan Syöpäsäätiölle suomalaisen syöpätutkimuksen ja neuvonnan hyväksi. Olethan sinäkin jo ostanut?